Exam Code: 300-101 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: Implementing Cisco IP Routing
Certification Provider: Cisco
Free Today! Guaranteed Training- Pass 300-101 Exam.

2021 Jun 300-101 Study Guide Questions:

Q61. Which type of traffic does DHCP snooping drop? 

A. discover messages 

B. DHCP messages where the source MAC and client MAC do not match 

C. traffic from a trusted DHCP server to client 

D. DHCP messages where the destination MAC and client MAC do not match 

Answer: B 

Explanation: 

The switch validates DHCP packets received on the untrusted interfaces of VLANs with DHCP snooping

enabled. The switch forwards the DHCP packet unless any of the following conditions occur (in which case the packet is dropped):

The switch receives a packet (such as a DHCPOFFER, DHCPACK, DHCPNAK, or DHCPLEASEQUERY

packet) from a DHCP server outside the network or firewall.

The switch receives a packet on an untrusted interface, and the source MAC address and the DHCP client

hardware address do not match. This check is performed only if the DHCP snooping MAC address

verification option is turned on. · The switch receives a DHCPRELEASE or DHCPDECLINE message from an untrusted host with an entry in the DHCP snooping binding table, and the interface information in the binding table does not match the interface on which the message was received.

The switch receives a DHCP packet that includes a relay agent IP address that is not 0.0.0.0. To support

trusted edge switches that are connected to untrusted aggregation-switch ports, you can enable the DHCP

option-82 on untrusted port feature, which enables untrusted aggregation- switch ports to accept DHCP

packets that include option-82 information. Configure the port on the edge switch that connects to the

aggregation switch as a trusted port. Reference: http:// www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/lan/

catalyst6500/ios/12- 2SX/configuration/guide/book/snoodhcp.html


Topic 7, Mix Questions 

83. Which two commands would be used to troubleshoot high memory usage for a process? (Choose two.) 

A. router#show memory allocating-process table 

B. router#show memory summary 

C. router#show memory dead 

D. router#show memory events 

E. router#show memory processor statistics 

Answer: A,B 

Explanation: 


Q62. After you review the output of the command show ipv6 interface brief, you see that several IPv6 addresses have the 16-bit hexadecimal value of "FFFE" inserted into the address. Based on this information, what do you conclude about these IPv6 addresses? 

A. IEEE EUI-64 was implemented when assigning IPv6 addresses on the device. 

B. The addresses were misconfigured and will not function as intended. 

C. IPv6 addresses containing "FFFE" indicate that the address is reserved for multicast. 

D. The IPv6 universal/local flag (bit 7) was flipped. 

E. IPv6 unicast forwarding was enabled, but IPv6 Cisco Express Forwarding was disabled. 

Answer: A 

Explanation: 

Extended Unique Identifier (EUI), as per RFC2373, allows a host to assign iteslf a unique 64-

Bit IP Version 6 interface identifier (EUI-64). This feature is a key benefit over IPv4 as it eliminates the

need of manual configuration or DHCP as in the world of IPv4. The IPv6 EUI-64 format address is obtained

through the 48-bit MAC address. The Mac address is first separated into two 24-bits, with one being OUI

(Organizationally Unique Identifier) and the other being NIC specific. The 16-bit 0xFFFE is then inserted

between these two 24-bits to for the 64-bit EUI address. IEEE has chosen FFFE as a reserved value which

can only appear in EUI-64 generated from the an EUI-48 MAC address. Here is an example showing how

a the Mac Address is used to generate EUI.


Next, the seventh bit from the left, or the universal/local (U/L) bit, needs to be inverted. This bit identifies whether this interface identifier is universally or locally administered. If 0, the address is locally

administered and if 1, the address is globally unique. It is worth noticing that in the OUI portion, the globally

unique addresses assigned by the IEEE has always been set to 0 whereas the locally created addresses

has 1 configured. Therefore, when the bit is inverted, it maintains its original scope (global unique address

is still global unique and vice versa). The reason for inverting can be found in RFC4291 section 2.5.1.


Once the above is done, we have a fully functional EUI-64 format address. 

Reference: https://

supportforums.cisco.com/document/100566/understanding-ipv6-eui-64-bit- address


Q63. Which statement about the use of tunneling to migrate to IPv6 is true? 

A. Tunneling is less secure than dual stack or translation. 

B. Tunneling is more difficult to configure than dual stack or translation. 

C. Tunneling does not enable users of the new protocol to communicate with users of the old protocol without dual-stack hosts. 

D. Tunneling destinations are manually determined by the IPv4 address in the low-order 32 bits of IPv4-compatible IPv6 addresses. 

Answer: C 

Explanation: 

Using the tunneling option, organizations build an overlay network that tunnels one protocol over the other

by encapsulating IPv6 packets within IPv4 packets and IPv4 packets within IPv6 packets. The advantage of this approach is that the new protocol can work without disturbing the old protocol, thus providing connectivity between users of the new protocol. Tunneling has two disadvantages, as discussed in RFC 6144: Users of the new architecture cannot use the services of the underlying infrastructure.

Tunneling does not enable users of the new protocol to communicate with users of the old protocol without

dual-stack hosts, which negates interoperability. 

Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/products/

collateral/ios-nx-os-software/enterprise-ipv6- solution/white_paper_c11-676278.html


2passeasy.com

Abreast of the times ccnp route 300-101 dumps:

Q64. Which IPv6 address type is seen as the next-hop address in the output of the show ipv6 rip RIPng database command? 

A. link-local 

B. global 

C. site-local 

D. anycast 

E. multicast 

Answer: A 

Explanation: 


Q65. A network administrator executes the command clear ip route. Which two tables does this command clear and rebuild? (Choose two.) 

A. IP routing 

B. FIB 

C. ARP cache 

D. MAC address table 

E. Cisco Express Forwarding table 

F. topology table 

Answer: A,B 

Explanation: 

To clear one or more entries in the IP routing table, use the following commands in any mode:

Command Purpose

clear ip route {* |

Clears one or more routes from both the

{route |

unicast RIB and all the module FIBs. The

prefix/length}[next-hop route options are as follows:

interface]}

· *--All routes.

[vrf vrf-name]

Example:

· route--An individual IP route.

switch(config)# clear ip

· prefix/length--Any IP prefix.

route

10.2.2.2 · next-hop--The next-hop address · interface--The interface to reach the next-hop address.

The vrf-name can be any case-sensitive, al-phanumeric string up to 32 characters.

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/datacenter/nexus5000/sw/unicast/5_0_3_N1_1/Ci

sco_n5k_layer3_ucast_cfg_rel_503_N1_1/l3_manage-routes.html


Q66. Which Cisco VPN technology can use multipoint tunnel, resulting in a single GRE tunnel interface on the hub, to support multiple connections from multiple spoke devices? 

A. DMVPN 

B. GETVPN 

C. Cisco Easy VPN 

D. FlexVPN 

Answer: A 

Explanation: 


2passeasy.com

Refined actualtests 300-101:

Q67. Router A and Router B are configured with IPv6 addressing and basic routing capabilities using OSPFv3. The networks that are advertised from Router A do not show up in Router B's routing table. After debugging IPv6 packets, the message "not a router" is found in the output. Why is the routing information not being learned by Router B? 

A. OSPFv3 timers were adjusted for fast convergence. 

B. The networks were not advertised properly under the OSPFv3 process. 

C. An IPv6 traffic filter is blocking the networks from being learned via the Router B interface that is connected to Router A. 

D. IPv6 unicast routing is not enabled on Router A or Router B. 

Answer: D 

Explanation: 

show ipv6 traffic Field Descriptions

Field Description

source- Number of source-routed packets.

routed

truncated Number of truncated packets.

format Errors that can result from checks performed on header fields, errors the version number, and

packet length.

not a Message sent when IPv6 unicast routing is not enabled.

router

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/ipv6/command/reference/ipv6_book/ipv6_16.html


Q68. A network engineer is trying to implement broadcast-based NTP in a network and executes the ntp broadcast client command. Assuming that an NTP server is already set up, what is the result of the command? 

A. It enables receiving NTP broadcasts on the interface where the command was executed. 

B. It enables receiving NTP broadcasts on all interfaces globally. 

C. It enables a device to be an NTP peer to another device. 

D. It enables a device to receive NTP broadcast and unicast packets. 

Answer: A 

Explanation: 

The NTP service can be activated by entering any ntp command. When you use the ntp broadcast client

command, the NTP service is activated (if it has not already been activated) and the device is configured to receive NTP broadcast packets on a specified interface simultaneously.

Command Description

ntp broadcast Allows the system to receive NTP broadcast packets on an client interface.

Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios-xml/ios/bsm/command/bsm-xe-3se-3850- cr-book/

bsm-xe-3se-3850-cr-book_chapter_00.html


Q69. Which statement is true about the PPP Session Phase of PPPoE? 

A. PPP options are negotiated and authentication is not performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 3 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

B. PPP options are not negotiated and authentication is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 4 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

C. PPP options are automatically enabled and authorization is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method that allows data to be encrypted over the PPP link within PPPoE headers. 

D. PPP options are negotiated and authentication is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

Answer: D 

Explanation: 

PPPoE is composed of two main phases:

Active Discovery Phase--In this phase, the PPPoE client locates a PPPoE server, called an access concentrator. During this phase, a Session ID is assigned and the PPPoE layer is established.

PPP Session Phase--In this phase, PPP options are negotiated and authentication is performed. Once the

link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method, allowing data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers.

Reference: 

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/security/asa/asa92/configuration/vpn/asa-vpn- cli/vpnpppoe.html


Q70. Which statement about the NPTv6 protocol is true? 

A. It is used to translate IPv4 prefixes to IPv6 prefixes. 

B. It is used to translate an IPv6 address prefix to another IPv6 prefix. 

C. It is used to translate IPv6 prefixes to IPv4 subnets with appropriate masks. 

D. It is used to translate IPv4 addresses to IPv6 link-local addresses. 

Answer: B 

Explanation: