Technical enhance within recent periods provides surpass just about all variety of expectations. More recent and better goods with greater level with technology could be the phone call during the day. Software package corporations usually are causing zero natural stone unturned so that you can mistake the most beneficial obtainable resources to touch the actual technology. Skilled effort is often essential for Technology corporations to carry ahead these studies plus progression. Implementing Cisco IP Routing regarding 300-101 certification exam can be a these exam which will lab tests the actual technical realize. Getting performed by simply Cisco, this kind of certification is often named 300-101 certification. The benefits this could carry all around your online business industry for those who care for Cisco information on are going to be this you?¡¥ll these days carry the actual self-confidence that your particular workers aspect the knowledge they have to get over company seeks, help by simply maximised productiveness plus effectiveness.

2021 Mar 300-101 free practice questions

Q31. An engineer has configured a router to use EUI-64, and was asked to document the IPv6 address of the router. The router has the following interface parameters: 

mac address C601.420F.0007 

subnet 2001:DB8:0:1::/64 

Which IPv6 addresses should the engineer add to the documentation? 

A. 2001:DB8:0:1:C601:42FF:FE0F:7 

B. 2001:DB8:0:1:FFFF:C601:420F:7 

C. 2001:DB8:0:1:FE80:C601:420F:7 

D. 2001:DB8:0:1:C601:42FE:800F:7 

Answer:

Explanation: 

Explanation: Extended Unique Identifier (EUI), as per RFC2373, allows a host to assign iteslf a unique 64-

Bit IP Version 6 interface identifier (EUI-64). This feature is a key benefit over IPv4 as it eliminates the

need of manual configuration or DHCP as in the world of IPv4. The IPv6 EUI-64 format address is obtained

through the 48-bit MAC address. The Mac address is first separated into two 24-bits, with one being OUI

(Organizationally Unique Identifier) and the other being NIC specific. The 16-bit 0xFFFE is then inserted

between these two 24-bits to for the 64-bit EUI address. IEEE has chosen FFFE as a reserved value which

can only appear in EUI-64 generated from the EUI-48 MAC address. Here is an example showing how the

Mac Address is used to generate EUI.

Next, the seventh bit from the left, or the universal/local (U/L) bit, needs to be inverted. This bit identifies

whether this interface identifier is universally or locally administered. If 0, the address is locally

administered and if 1, the address is globally unique. It is worth noticing that in the OUI portion, the globally

unique addresses assigned by the IEEE has always been set to 0 whereas the locally created addresses

has 1 configured. Therefore, when the bit is inverted, it maintains its original scope (global unique address

is still global unique and vice versa). The reason for inverting can be found in RFC4291 section 2.5.1.

Reference: https:// supportforums.cisco.com/document/100566/understanding-ipv6-eui-64-bit- address


Q32. What is the default OSPF hello interval on a Frame Relay point-to-point network? 

A. 10 

B. 20 

C. 30 

D. 40 

Answer:

Explanation: 

Explanation: Before you troubleshoot any OSPF neighbor-related issues on an NBMA network, it is

important to remember that an NBMA network can be configured in these modes of operation with the ip

ospf network command: Point-to-Point Point-to-Multipoint Broadcast NBMA The Hello and Dead Intervals

of each mode are described in this table: Hello Interval Dead Interval Network Type (secs) (secs) Point-to-

Point 10 40 Point-to-Multipoint 30 120 Broadcast 10 40 Non-Broadcast 30 120

Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/support/docs/ip/open-shortest-path-first-ospf/13693- 22.html


Q33. Which Cisco VPN technology can use multipoint tunnel, resulting in a single GRE tunnel interface on the hub, to support multiple connections from multiple spoke devices? 

A. DMVPN 

B. GETVPN 

C. Cisco Easy VPN 

D. FlexVPN 

Answer:

Explanation: 


Q34. Which statement is true about the PPP Session Phase of PPPoE? 

A. PPP options are negotiated and authentication is not performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 3 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

B. PPP options are not negotiated and authentication is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 4 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

C. PPP options are automatically enabled and authorization is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method that allows data to be encrypted over the PPP link within PPPoE headers. 

D. PPP options are negotiated and authentication is performed. Once the link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method that allows data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers. 

Answer:

Explanation: 

PPPoE is composed of two main phases:

Active Discovery Phase--In this phase, the PPPoE client locates a PPPoE server, called an access concentrator. During this phase, a Session ID is assigned and the PPPoE layer is established.

PPP Session Phase--In this phase, PPP options are negotiated and authentication is performed. Once the

link setup is completed, PPPoE functions as a Layer 2 encapsulation method, allowing data to be transferred over the PPP link within PPPoE headers.

Reference: 

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/security/asa/asa92/configuration/vpn/asa-vpn- cli/vpnpppoe.html


Q35. Which technology was originally developed for routers to handle fragmentation in the path between end points? 

A. PMTUD 

B. MSS 

C. windowing 

D. TCP 

E. global synchronization 

Answer:

Explanation: 


Regenerate 300-101 exam topics:

Q36. A network administrator executes the command clear ip route. Which two tables does this command clear and rebuild? (Choose two.) 

A. IP routing 

B. FIB 

C. ARP cache 

D. MAC address table 

E. Cisco Express Forwarding table 

F. topology table 

Answer: A,B 

Explanation: 

To clear one or more entries in the IP routing table, use the following commands in any mode:

Command Purpose

clear ip route {* |

Clears one or more routes from both the

{route |

unicast RIB and all the module FIBs. The

prefix/length}[next-hop route options are as follows:

interface]}

· *--All routes.

[vrf vrf-name]

Example:

· route--An individual IP route.

switch(config)# clear ip

· prefix/length--Any IP prefix.

route

10.2.2.2 · next-hop--The next-hop address · interface--The interface to reach the next-hop address.

The vrf-name can be any case-sensitive, al-phanumeric string up to 32 characters.

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/switches/datacenter/nexus5000/sw/unicast/5_0_3_N1_1/Ci

sco_n5k_layer3_ucast_cfg_rel_503_N1_1/l3_manage-routes.html


Q37. A network engineer is trying to implement broadcast-based NTP in a network and executes the ntp broadcast client command. Assuming that an NTP server is already set up, what is the result of the command? 

A. It enables receiving NTP broadcasts on the interface where the command was executed. 

B. It enables receiving NTP broadcasts on all interfaces globally. 

C. It enables a device to be an NTP peer to another device. 

D. It enables a device to receive NTP broadcast and unicast packets. 

Answer:

Explanation: 

The NTP service can be activated by entering any ntp command. When you use the ntp broadcast client

command, the NTP service is activated (if it has not already been activated) and the device is configured to receive NTP broadcast packets on a specified interface simultaneously.

Command Description

ntp broadcast Allows the system to receive NTP broadcast packets on an client interface.

Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios-xml/ios/bsm/command/bsm-xe-3se-3850- cr-book/

bsm-xe-3se-3850-cr-book_chapter_00.html


Q38. Which two functions are completely independent when implementing NAT64 over NAT-PT? (Choose two.) 

A. DNS 

B. NAT 

C. port redirection 

D. stateless translation 

E. session handling 

Answer: A,B 

Explanation: 

Network Address Translation IPv6 to IPv4, or NAT64, technology facilitates communication

between IPv6-only and IPv4-only hosts and networks (whether in a transit, an access, or an edge

network). This solution allows both enterprises and ISPs to accelerate IPv6 adoption while simultaneously

handling IPv4 address depletion. The DNS64 and NAT64 functions are completely separated, which is

essential to the superiority of NAT64 over NAT-PT. Reference: http:// www.cisco.com/c/en/us/products/

collateral/ios-nx-os-software/enterprise-ipv6- solution/white_paper_c11-676278.html


Q39. Refer to the exhibit. The network setup is running the RIP routing protocol. Which two events will occur following link failure between R2 and R3? (Choose two.) 

A. R2 will advertise network 192.168.2.0/27 with a hop count of 16 to R1. 

B. R2 will not send any advertisements and will remove route 192.168.2.0/27 from its routing table. 

C. R1 will reply to R2 with the advertisement for network 192.168.2.0/27 with a hop count of 16. 

D. After communication fails and after the hold-down timer expires, R1 will remove the 192.168.2.0/27 route from its routing table. 

E. R3 will not accept any further updates from R2, due to the split-horizon loop prevention mechanism. 

Answer: A,C 

Explanation: 


Q40. Which switching method is used when entries are present in the output of the command show ip cache? 

A. fast switching 

B. process switching 

C. Cisco Express Forwarding switching 

D. cut-through packet switching 

Answer:

Explanation: 

Fast switching allows higher throughput by switching a packet using a cache created by the initial packet

sent to a particular destination. Destination addresses are stored in the high-speed cache to expedite forwarding. Routers offer better packet-transfer performance when fast switching is enabled. Fast switching is enabled by default on all interfaces that support fast switching.

To display the routing table cache used to fast switch IP traffic, use the "show ip cache" EXEC command.

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/12_2/switch/command/reference/fswtch_r/xrfscmd5.ht

ml#wp1038133