Exam Code: 300-101 (Practice Exam Latest Test Questions VCE PDF)
Exam Name: Implementing Cisco IP Routing
Certification Provider: Cisco
Free Today! Guaranteed Training- Pass 300-101 Exam.

2021 Apr 300-101 free exam questions

Q11. You have been asked to evaluate how EIGRP is functioning in a customer network. 

Which key chain is being used for authentication of EIGRP adjacency between R4 and R2? 

A. CISCO 

B. EIGRP 

C. key 

D. MD5 

Answer:

Explanation: R4 and R2 configs are as shown below: 

Clearly we see the actual key chain is named CISCO. 


Q12. A network engineer is configuring a solution to allow failover of HSRP nodes during maintenance windows, as an alternative to powering down the active router and letting the network respond accordingly. Which action will allow for manual switching of HSRP nodes? 

A. Track the up/down state of a loopback interface and shut down this interface during maintenance. 

B. Adjust the HSRP priority without the use of preemption. 

C. Disable and enable all active interfaces on the active HSRP node. 

D. Enable HSRPv2 under global configuration, which allows for maintenance mode. 

Answer:

Explanation: 

The standby track command allows you to specify another interface on the router for the

HSRP process to monitor in order to alter the HSRP priority for a given group. If the line protocol of the

specified interface goes down, the HSRP priority is reduced. This means that another HSRP router with

higher priority can become the active router if that router has standby preempt enabled. Loopback

interfaces can be tracked, so when this interface is shut down the HSRP priority for that router will be

lowered and the other HSRP router will then become the active one. Reference: http://www.cisco.com/c/

en/us/support/docs/ip/hot-standby-router-protocol- hsrp/13780-6.html


Q13. A corporate policy requires PPPoE to be enabled and to maintain a connection with the ISP, even if no interesting traffic exists. Which feature can be used to accomplish this task? 

A. TCP Adjust 

B. Dialer Persistent 

C. PPPoE Groups 

D. half-bridging 

E. Peer Neighbor Route 

Answer:

Explanation: 

A new interface configuration command, dialer persistent, allows a dial-on-demand routing (DDR) dialer

profile connection to be brought up without being triggered by interesting traffic. When configured, the dialer persistent command starts a timer when the dialer interface starts up and starts the connection when the timer expires. If interesting traffic arrives before the timer expires, the connection is still brought up and set as persistent. The command provides a default timer interval, or you can set a custom timer interval. To configure a dialer interface as persistent, use the following commands beginning in global configuration mode:

Command Purpose

Step 1 Router(config)# interface dialer Creates a dialer interface and number enters interface

Configuration mode.

Step 2 Router(config-if)# ip address Specifies the IP address and mask address mask of the dialer

interface as a node in the destination network to be called.

Step 3 Router(config-if)# encapsulation Specifies the encapsulation type.

type

Step 4 Router(config-if)# dialer string Specifies the remote destination to dial-string class class-name call

and the map class that defines characteristics for calls to this destination.

Step 5 Router(config-if)# dialer pool Specifies the dialing pool to use number for calls to this destination.

Step 6 Router(config-if)# dialer-group Assigns the dialer interface to a group-number dialer group.

Step 7 Router(config-if)# dialer-list Specifies an access list by list dialer-group protocol protocol- number or

by protocol and list name {permit | deny | list number to define the interesting access-list-number} packets that can trigger a call. Step 8 Router(config-if)# dialer

(Optional) Specifies the remote-name user-name

authentication name of the remote router on the destination subnetwork for a dialer interface.

Step 9 Router(config-if)# dialer Forces a dialer interface to be persistent [delay [initial] connected at all

times, even in seconds | max-attempts the absence of interesting traffic.

number]

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/dial/configuration/guide/12_4t/dia_12_4t_book/dia_dia

ler_persist.html


Q14. A network engineer executes the show ip flow export command. Which line in the output indicates that the send queue is full and export packets are not being sent? 

A. output drops 

B. enqueuing for the RP 

C. fragmentation failures 

D. adjacency issues 

Answer:

Explanation: 

Table 5 show ip flow export Field Descriptions Field Description Exporting flows to 10.1.1.1

Specifies the export destinations and ports. (1000) and 10.2.1.1 The ports are in parentheses. Exporting

using source Specifies the source address or interface. IP address 10.3.1.1 Version 5 flow records

Specifies the version of the flow. 11 flows exported in 8 udp The total number of export packets sent, and

datagrams the total number of flows contained within them. 0 flows failed due to lack of No memory was

available to create an export export packet packet. 0 export packets were sent The packet could not be

processed by CEF or up to process level by fast switching, possibly because another feature requires

running on the packet. 0 export packets were Indicates that CEF was unable to switch the dropped due to

no fib packet or forward it up to the process level. 0 export packets were dropped due to adjacency issues

0 export packets were Indicates that the packet was dropped because dropped due to of problems

constructing the IP packet. fragmentation failures 0 export packets were dropped due to encapsulation

fixup failures 0 export packets were Indicates that there was a problem transferring dropped enqueuing for

the the export packet between the RP and the line RP card. 0 export packets were dropped due to IPC

rate limiting 0 export packets were Indicates that the send queue was full while dropped due to output the

packet was being transmitted. drops

Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/12_0s/feature/guide/oaggnf.html


Q15. CORRECT TEXT 

JS Industries has expanded their business with the addition of their first remote office. The remote office router (R3) was previously configured and all corporate subnets were reachable from R3. JS Industries is interested in using route summarization along with the EIGRP Stub Routing feature to increase network stability while reducing the memory usage and bandwidth utilization to R3. Another network professional was tasked with implementing this solution. However, in the process of configuring EIGRP stub routing connectivity with the remote network devices off of R3 has been lost. 

Currently EIGRP is configured on all routers R2, R3, and R4 in the network. Your task is to identify and resolve the cause of connectivity failure with the remote office router R3. Once the issue has been resolved you should complete the task by configuring route summarization only to the remote office router R3. 

You have corrected the fault when pings from R2 to the R3 LAN interface are successful, and the R3 IP routing table only contains 2 10.0.0.0 subnets. 

Answer: Here are the solution as below: 

Explanation: 

First we have to figure out why R3 and R4 can not communicate with each other. Use the show running-config command on router R3. 

Notice that R3 is configured as a stub receive-only router. The receive-only keyword will restrict the router from sharing any of its routes with any other router in that EIGRP autonomous system. This keyword will also prevent any type of route from being sent. Therefore we will remove this command and replace it with the eigrp stub command: 

R3# configure terminal 

R3(config)# router eigrp 123 

R3(config-router)# no eigrp stub receive-only 

R3(config-router)# eigrp stub 

R3(config-router)# end 

Now R3 will send updates containing its connected and summary routes to other routers. Notice that the eigrp stub command equals to the eigrp stub connected summary because the connected and summary options are enabled by default. Next we will configure router R3 so that it has only 2 subnets of 10.0.0.0 network. Use the show ip route command on R3 to view its routing table: 

Because we want the routing table of R3 only have 2 subnets so we have to summary sub-networks at the interface which is connected with R3, the s0/0 interface of R4. 

There is one interesting thing about the output of the show ip route shown above: the 10.2.3.0/24, which is a directly connected network of R3. We can’t get rid of it in the routing table no matter what technique we use to summary the networks. Therefore, to make the routing table of R3 has only 2 subnets we have to summary other subnets into one subnet. 

In the output if we don’t see the summary line (like 10.0.0.0/8 is a summary…) then we should use the command ip summary-address eigrp 123 10.2.0.0 255.255.0.0 so that all the ping can work well. 

In conclusion, we will use the ip summary-address eigrp 123 10.2.0.0 255.255.0.0 at the interface s0/0 of R4 to summary. 

R4> enable 

R4# conf t 

R4(config)# interface s0/0 

R4(config-if)# ip summary-address eigrp 123 10.2.0.0 255.255.0.0 

Now we jump back to R3 and use the show ip route command to verify the effect, the output is shown below: 

Note: Please notice that the IP addresses and the subnet masks in your real exam might be different so you might use different ones to solve this question. Just for your information, notice that if you use another network than 10.0.0.0/8 to summary, for example, if you use the command ip summary-address eigrp 123 10.2.0.0 255.255.0.0 you will leave a /16 network in the output of the show ip route command. 

But in your real exam, if you don’t see the line "10.0.0.0/8 is a summary, Null0" then you can summarize using the network 10.2.0.0/16. This summarization is better because all the pings can work well. Finally don’t forget to use the copy run start command on routers R3 and R4 to save the configurations. R3(config-if)# end R3# copy run start R4(config-if)# end R4# copy run start 

If the “copy run start” command doesn’t work then use “write memory.” 


Improve 300-101 exam prep:

Q16. Which NetFlow component is applied to an interface and collects information about flows? 

A. flow monitor 

B. flow exporter 

C. flow sampler 

D. flow collector 

Answer:

Explanation: 

Flow monitors are the NetFlow component that is applied to interfaces to perform network

traffic monitoring. Flow monitors consist of a record and a cache. You add the record to the flow monitor

after you create the flow monitor. The flow monitor cache is automatically created at the time the flow

monitor is applied to the first interface. Flow data is collected from the network traffic during the monitoring

process based on the key and nonkey fields in the record, which is configured for the flow monitor and

stored in the flow monitor cache. Reference: http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/fnetflow/command/

reference/fnf_book/fnf_01.html#w p1314030


Q17. Which protocol uses dynamic address mapping to request the next-hop protocol address for a specific connection? 

A. Frame Relay inverse ARP 

B. static DLCI mapping 

C. Frame Relay broadcast queue 

D. dynamic DLCI mapping 

Answer:

Explanation: 

Dynamic address mapping uses Frame Relay Inverse ARP to request the next-hop protocol address for a

specific connection, given its known DLCI. Responses to

Inverse ARP requests are entered in an address-to-DLCI mapping table on the router or access server; the

table is then used to supply the next-hop protocol

address or the DLCI for outgoing traffic.

Reference:

http://www.cisco.com/c/en/us/td/docs/ios/12_2/wan/configuration/guide/fwan_c/wcffrely.html


Q18. Refer to the following output: 

Router#show ip nhrp detail 

10.1.1.2/8 via 10.2.1.2, Tunnel1 created 00:00:12, expire 01:59:47 

TypE. dynamic, Flags: authoritative unique nat registered used 

NBMA address: 10.12.1.2 

What does the authoritative flag mean in regards to the NHRP information? 

A. It was obtained directly from the next-hop server. 

B. Data packets are process switches for this mapping entry. 

C. NHRP mapping is for networks that are local to this router. 

D. The mapping entry was created in response to an NHRP registration request. 

E. The NHRP mapping entry cannot be overwritten. 

Answer:

Explanation: 

Show NHRP: Examples

The following is sample output from the show ip nhrp command:

Router# show ip nhrp

10.0.0.2 255.255.255.255, tunnel 100 created 0:00:43 expire 1:59:16 Type: dynamic Flags: authoritative

NBMA address: 10.1111.1111.1111.1111.1111.1111.1111.1111.1111.11 10.0.0.1 255.255.255.255,

Tunnel0 created 0:10:03 expire 1:49:56 Type: static Flags: authoritative NBMA address: 10.1.1.2 The

fields in the sample display are as follows:

The IP address and its network mask in the IP-to-NBMA address cache. The mask is always

255.255.255.255 because Cisco does not support aggregation of NBMA information through NHRP.

The interface type and number and how long ago it was created (hours:minutes:seconds).

The time in which the positive and negative authoritative NBMA address will expire

(hours:minutes:seconds). This value is based on the ip nhrp holdtime

command.

Type of interface:

dynamic--NBMA address was obtained from the NHRP Request packet.

static--NBMA address was statically configured.

Flags:

authoritative--Indicates that the NHRP information was obtained from the Next Hop Server or router that

maintains the NBMA-to-IP address mapping for a particular destination. Reference: http://www.cisco.com/

c/en/us/td/docs/ios/12_4/ip_addr/configuration/guide/hadnhrp.html


Q19. A network engineer notices that transmission rates of senders of TCP traffic sharply increase and decrease simultaneously during periods of congestion. Which condition causes this? 

A. global synchronization 

B. tail drop 

C. random early detection 

D. queue management algorithm 

Answer:

Explanation: 

TCP global synchronization in computer networks can happen to TCP/IP flows during periods of

congestion because each sender will reduce their transmission rate at the same time when packet loss

occurs. Routers on the Internet normally have packet queues, to allow them to hold packets when the

network is busy, rather than discarding them. Because routers have limited resources, the size of these

queues is also limited. The simplest technique to limit queue size is known as tail drop. The queue is

allowed to fill to its maximum size, and then any new packets are simply discarded, until there is space in

the queue again. This causes problems when used on TCP/IP routers handling multiple TCP streams,

especially when bursty traffic is present. While the network is stable, the queue is constantly full, and there

are no problems except that the full queue results in high latency. However, the introduction of a sudden

burst of traffic may cause large numbers of established, steady streams to lose packets simultaneously.

Reference: http://en.wikipedia.org/wiki/TCP_global_synchronization


Q20. Refer to the exhibit. 

Which command only announces the 1.2.3.0/24 network out of FastEthernet 0/0? 

A. distribute list 1 out 

B. distribute list 1 out FastEthernet0/0 

C. distribute list 2 out 

D. distribute list 2 out FastEthernet0/0 

Answer:

Explanation: 

Access list 2 is more specific, allowing only 1.2.3.0/24, whereas access list 1 permits all 1.0.0.0/8

networks. This question also asks us to apply this distribute list only to the outbound direction of the fast Ethernet 0/0 interface, so the correct command is "distribute list 2

out FastEthernet0/0."